Oorsprong

De Irish Softcoated Wheaten terriër is een ras wat waarschijnlijk al zo'n 200 jaar bestaat. De ras naam verklapt al veel over het uiterlijk van de hond. Het is een terriër welke van oorsprong uit Ierland komt met een zachte beharing en een tarwe achtige kleur. De hond werdveelal gebruikt als boerderijhond die het erf vrij hield van ratten en ander ongedierte en voor de jacht op dassen en otters.

De huidige generatie wheatens zijn erg slim. Ze kunnen makkelijk iets aangeleerd worden. Daarnaast zijn ze erg op de baas gericht. De wheatens zijn vrolijk en vriendelijk van aard en laten zich makkelijk opnemen in een gezin. Ze zijn graag in de nabijheid van mensen.

Terriërs hebben de naam een eigen willetje te hebben en nogal eigenwijs te zijn. De wheaten is hierin wel een van de makkelijkste terriërs.

De hoogte van de wheaten is ongeveer 46cm een middelhoge hond dus.

De wheaten verhaart niet of nauwelijks wel moet ze met enige regelmaat getrimd worden.

 

Karakter

De wheaten heeft een heel speels en nieuwsgierig karakter. Ze leren snel nieuwe trucjes en vinden dat ook heel leuk. Wheatens kunnen goed met mensen, maar met nieuwe honden hebben ze soms wat moeite. Maar met de tijd komt dat wel goed. Ze kunnen soms wat koppig zijn, maar dat hoort bij de terriër groep.

 

opvoeding

De wheaten is een energieke hond en heeft daarom ook tijd en aandacht nodig. Het is verstandig om met de hond een puppycursus te volgen en evt een vervolgcursus. Hij ontwikkeld zich dan al snel tot een trouwe leergierige hond. Het is wel belangrijk om veel met je wheaten te blijven doen zoals spelen en wandelen. Af en toe kan de hond wat koppig zijn en zich misdragen. Probeer dit niet te hard af te straffen. De wheaten kan zich juist meer tegendraads gedragen als hij word gestraft. Juist als hij positief word beloont zal hij zich beter gedragen. Wij zelf hanteren de methode van positief belonen van goed gedrag en negeren van fout gedrag behalve als ze erg over de schreef gaat.

 

verzorging

Wheatens hebben een zachte niet verharende vacht welke regelmatig gekamd dient te worden. Minimaal 3 keer per week. Doe je dat regelmatig dan kost het je een kwartiertje per keer.

Daarnaast gaat ze iedere 3 maand naar de trimsalon waar ze weer in model geknipt wordt. Als we showen gaat ze vaak een week voor de show nog een keertje om de puntjes op de I te zetten.

Benodigdheden kammen:

  1. grove kam (zonder scherpe punten)
  2. fijne kam (zonder scherpe punten)
  3. nageltang om de nagels te knippen
  4. pincet om haartjes uit de gehoorgang te verwijderen.

Naast vachtverzorging dient de wheaten maar dat geldt eigenlijk voor alle honden dagelijks meerdere malen uitgelaten te worden. Daarnaast dient ze voldoende beweging te krijgen dit kan door een lange wandeling maar ook met haar te spelen of haar te laten spelen met andere honden.

kinderen

Wheatens kunnen goed met kinderen. ze zijn vriendelijk en speels, maar ook voorzichtig. Ze zijn er graag bij in de directe omgeving.